29 Aralık 2011 Perşembe

İri bebekler, dar çatılar...

Son zamanlarda çok duyar oldum: "Bebek iri, riske girmeyelim" dedi doktorum ya da "İri bebek normal doğar mı?". Ya da bir çatı muayenesi yapılıyor son haftalarda ve normal doğuma "uygun" olmadığı söyleniyor anneye. Normal doğum isteyen annenin içinde uhde kalarak, sezaryene razı oluyor. Ne yapsın, doktor "risk" var demiş. Peki nedir iri bebek, normal doğumdaki riskleri nelerdir ve neler yapılabilir?

  • Tıp literatürüne göre 4500 gr ve üstü bebekler iri kabul ediliyor. Fakat asıl önemli ve değerlendirilmesi gereken, anne-bebek arasındaki uyumdur. Mesela geçen gün bu konuda endişe eden bir anne vardı, meğer kendisi de 1.78m boyunda ve iri bir bayanmış. Ayrıca, kadının doğum sırasında ne kadar genişleyebileceğini önceden bilme şansımız yok. O yüzdendir ki, minyon anneler de kilolu bebekler doğurabiliyor. Konuyla ilgili Asude Ebe'nin harika bir yazısı var: Pelvis Darlığı mı?
  • Ultrasonun yanılma payı özellikle son haftalarda artı/eski 500gr'dır. O yüzdendir ki, 4000gr üstü denen bebekler doğunca 3500-3700 gr çıkar ve herkesler şaşırır. (Misal ben:))
  • Gerçekten iri bebek doğurmanın riskleri nelerdir? (Bunu Dr. Hakan Çoker'in dogaldogum grubuna yazdığı bir cevaptan aynen kopyalıyorum)
Bebekler büyüdükçe 2 sorun çıkar karşımıza...
Açılma ve iniş döneminde doğum yavaş ilerleyebilir, veya ilerlemesi durabilir. Bu durum hem anne hem de doktor da bir süre sonra yorgunluk-tedirginlik yaratabilir. Bu durum pozisyon değiştirmeler, profesyonel birebir ebe desteği, ıkınma pozisyonlarında değişiklikler, suda doğum gibi yardımcı faktörlerle aşılabilir. Doğumun uzun süre ilerlememesi durumunda her zaman sezaryen kararı alınabilir.
Doğum sırasında ise vakum takılma oranlarında artma, epizyotomi oranlarında artma, derin vajinal yırtık oranlarında artma, baş çıktıktan sonra omuz takılması gibi sorunlar artmış oranda gözükebilir. Bu durumlarda da yine yardımcı teknikler kullanılması riskleri azaltır. Daha yavaş bir doğum, doğru ıkınma ve doğum pozisyonları, omuz takılması durumunda doğru manevralarla durum aşılabilir. Bu istenmeyen durumların görülme oranı zannedildiği kadar da fazla değildir. Doğumların belki %1-5 i arasında görülecektir.
(Bu konuları konuşmak bile size zor geliyor ve ürkütüyorsa zaten doktorunuza da güven vermiyorsunuz demektir. Doktorun sizin adınıza risk alması için size güvenmesi gerekir. Bu konuları rahatça konuşabilecek derecede kendinizi eğitmeniz doğum şansınızı çok daha yükseklere çıkarır)

  • Sonuç olarak, doğumun başlamasına bir engel yoktur. Yani planlı bir sezaryen gereksizdir. Zor veya kolay doğum her zaman bebeğin kilosuyla alakalı olmuyor. Uzun ama kolay bir doğum da yaşayabilirsiniz. Bebeğiniz söylenen kadar iri olmayabilir. Kendinize ve bebeğinize en azından denemek için bir fırsat verebilirsiniz.
En önemlisi, doğum konusunda bilinçlenmek. Maalesef, doğumlar hastanede doktor gözetiminde ve medikalize olduğu için, yani ebelik sistemi olmadığı için, bütün sorumluluk annede oluyor. Bize düşen, kurslara katılmak, ilgili kitapları okumak, kendimize güvenmek ve doktorumuzla bu konuları rahatça konuşup doğru soruları sormak. Yoksa, önünüze getirilen ilk sorunda (iri bebek, suyun azalması, suyun erken gelmesi, çatı darlığı, miad aşımı, miyop olmak (evet bunu da duydum :) ve niceleri) sezaryene "evet" demeniz gerekecek. Doktorlarımızı seviyoruz, güveniyoruz ama bedenimize ve bebeğimize sahip çıkmak da bizim görevimiz. Doktorlar da hata yapabilir, strese girip yanlış kararlar verebilirler. Bizim de onlara normal doğurabileceğimize dair güven vermemiz gerekiyor. Bu arada doğumdan sonra da iş bitmiyor. Aynı mücadeleyi, emzirme, bebek bakımı, ilaçlar, beslenme vs. hakkında da vermemiz gerekiyor. Öyle kolay iş değil anne olmak :).

4 yorum:

  1. 1680 gramlık bir bebek doğurduğumdan, konuyla ilgili pek malumatım yok! Sadece iade-i ziyarete gelmiştim:))

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldiniiiz :). Sizinki daha zormuş bence :).

    YanıtlaSil
  3. 38 haftalik gebeyim doktor catin dar dedi suan 3 kilo 400 gram bebegim ama
    fazla kilo alirsa normal dogum olmaz dedi ama ben normal istiyorum acaba dogurabilirmiyim

    YanıtlaSil
  4. merhaba 40. haftamdayim 4400 bebegim kafa capi 10 kusur normal riskli daha inmemis dendi acayip depresyondayim .yorumlariniz benim icin onemli

    YanıtlaSil