3 Kasım 2011 Perşembe

Yatarak ıkınmak tek seçenek mi?


peacefulbirthing.com
En son katıldığım doğumdan sonra ıkınma aşamasının ne kadar önemli olduğunu ve doğumun gidişatını nasıl etkilediğini gördüm. Bu konuyla ilgili inandıklarımı ve bildiklerimi paylaşmak istiyorum. Doğumla ilgili bir çok konuda olduğu gibi, bunda da seçeneklerimiz olduğunu bilmiyoruz. Rutin olarak, doğum masasında, ayaklar havada, hemşire ve doktorların direktifleriyle, nefesini tutarak, patlarcasını ıkın(dırtıl)ıyoruz. Filmlerdeki (ah o filmler yok mu :)) doğum sahneleri de böyle değil midir zaten? Hamileyken bu konu kafama takılmıştı. Kocama " Ya ben bu şekilde kakamı bile yapamam, nasıl doğuracağım" demiştim. O da "Herkes nasıl doğuruyorsa öyle" diyerek içimi bayağı! rahatlatmıştı. Neyse ki, muhalif kişiliğim "Hayır ben ayakta doğuracağım" diyerek araştırmaya koyulmuştu. Belki de bedenim biliyordu ne yapması gerektiğini ve film sahnelerinden öğrendiklerimize pabuç bırakmak istemiyordu.

Peki nasıl ıkınacağız? Ya da gerçekten ıkınmamız gerekiyor mu?


Önce bütün bildiklerinizi unutun, diyor Giving Birth Naturally, rahmin işini yapmasına izin verin. Ve yapılmaması gerekenler listesiyle başlıyor:
  • NEFESİNİ TUTMAK YOK
  • SIRT ÜSTÜ YATMA YOK
  • BACAKLARINDAN TUTMALARINA İZİN VERMEK YOK
  • IKINMANIN NE KADAR SÜRDÜĞÜNÜ SAYMAK YOK
  • IKINMA HİSSİN GELMEDEN IKINMAK HİÇ YOK :) (Bence en önemlisi)
Komadaki bir kadın bile doğum yapabilir, çünkü bedeni yapması gerekeni yapar. Eğer rahat ve komplikasyonsuz (yırtılma, epizyotomi, yönlendirme vb. müdahaleler olmadan) itme safhasını tamamlamak istiyorsanız, şunlar çok önemli: doğum pozisyonları, nefes alıp verme şekli ve perine masajı.

1. Aktif doğum pozisyonları kullanın
  •        Çömelme
  •        Diz dirsek
  •        Yan yatma
  •        Diz çökmek
  •        Doğum taburesi
2. Doğru ıkınmayı ve nefes alıp vermeyi öğrenin

Doğum sırasında ıkınma hissiniz gelmeden ıkınmak zorunda değilsiniz. Genelde, kadın 10cm açıldığı an ıkınmaya başlaması gerektiği düşünülür ve ıkındırtılır. Halbuki, 10cm açılmadan sonra 30-60dk arası ıkınma hissiniz gelmeyebilir. Buna "dinlenme" aşaması denir. Yine bir yanlış uygulama olarak, nefesinizi tutarak ıkınmaya teşvik edilirsiniz. Ama siz oksijen alamadığınız sürece, bebeğiniz de alamaz. Ayrıca çok çabuk yorulursunuz. Doğru olan yavaş bir şekilde bebeğinizin aşağı inmesine izin vermek. Yani, doğumun ilk aşamasındaki gibi bedeninizin sizi yönlendirmesine izin verin. 

Nefes alıp vererek bebeği itme:

AĞZINIZI AÇIK, ÇENENİZİ VE BOĞAZINIZI GEVŞEK TUTUN
  • Çeneniz kapalı ve sıkı olduğunda, perineniz de aynı şekilde olur. Bknz: Sfinkter kanunu
KARNINIZIN ÜSTÜNE, GÖĞSÜNÜZÜN ALTINA ELİNİZİ YERLEŞTİRİN
  • İtme hissi gelince, sadece elinizi koyduğunuz kısmı yani karnınızın üstünü sıkın. Bu perineyi gevşek bırakmanıza yardımcı olur.
NEFES ALIN VE NEFESİNİZİ VERİRKEN BEBEĞİNİZE YÖNLENDİRİN
  • Bu nefes verirken ağızdan bırakmak değil tam tersi sanki vücudunuz boyunca bebeğinize gönderiyormuş gibi vermektir. "a" veya "o" sesi çıkarmak faydalı olabilir, aynı yogadaki gibi. Bu çenenizin gevşek olmasını da sağlar. Doğumda ses çıkarmaktan korkmayın :). 
3. Perine Masajı

Hamilelikte yapılan kegel egzersizleri ve perine masajıyla yırtık riskinizi azaltabilirsiniz. Bunun dışında, doğumu hızlandırmaya çalışmak, itme hissi gelmeden ıkınmak, nefesi tutmak gibi rutinlerden uzak durmalısınız. Tabi, tıbbi bir gereklilik olmadıkça, bunun altını çizmek istiyorum. Burada bahsettiklerim, bebeğin kalp atışlarının normal olduğu, doğumun hızlandırılması için bir sebep olmadığı durumlar için geçerli. Ayrıca, bebeğiniz aşağı inerken, doktor veya ebenizin perine bölgenize uygulayacağı sıcak kompresler ve yağlar dokuların gevşemesine yardımcı olur. 

Aslında işin özü hep aynı. Bedene güvenip, işi onun yapmasına izin vermek ve ekstra bir şeyler yapmaya çalışmamak. Maalesef, şu anda pratikte bunlar mümkün olmuyor. Bütün bu uygulamaları doktorunuzla önceden konuşmanızı tavsiye ederim. Seçeneklerinizi bilin ve size dayatılan müdahalelerin farkında olun. Bilgilenin, bilinçlenin ve sesinizi yükseltin. Beden de bebek de sizin. İkisi de ne yapması gerektiğini gayet iyi biliyor. Bunu araba park etmeye benzetiyorum. Hani konsantre olmuşum tam park edecekken, biri gelir ve komut vermeye başlar ya "Gel, gel, sağ yap, şimdi topla". İşte o an bittiğim andır, hiçbir şey yapamam, kilitlenirim. Hatta bazen vazgeçer basar giderim. Halbuki kendi halime bıraksalar gayet güzel park edecektim.  Yardıma ihtiyacım varsa ve istersem, o zaman yönlendirme işime yarar. Bilmem anlatabildim mi? :) Hala şüpheleriniz varsa buyurun atalarımız nasıl doğurmuşlar izleyin :)  


Doğum pozisyonları ve ıkınmayla ilgili kaynaklar:

1 yorum:

  1. merhaba, bu faydalı yazınızı blogumuzda paylaşabilir miyiz? tabi ki kaynak belirterek. sitemiz: hamileegitimokulu.com teşekkürler.

    YanıtlaSil